Τοπογραφικά Διαγράμματα
ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΑ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ
Περιεχόμενο τοπογραφικού διαγράμματος για έκδοση αδείας εντός σχεδίου
- Αποτύπωση της περιοχής του οικοπέδου ή του γηπέδου.
- Σε οικόπεδο εντός σχεδίου γίνεται πλήρης αποτύπωση του οικοπέδου και των ομόρων του, ως και αποτύπωση των όψεων των οικοδομών στους δρόμους, που περιβάλουν το οικοδομικό τετράγωνο, (και στις δύο πλευρές των οδών αυτών).
- Αναγράφεται ο αριθμός ορόφων και το είδος των κτισμάτων
- Αναγράφονται οι συντεταγμένες και τα υψόμετρα των κορυφών του ενδιαφερομένου οικοπέδου, ως και τα ερυθρά υψόμετρα της οδού στην οποία έχει πρόσωπο το οικόπεδο. Όταν η κλίση του εδάφους είναι σχετικά μεγάλη σχεδιάζονται και υψομετρικές καμπύλες.
- Αποτυπώνονται υφιστάμενοι κράσπεδα, στύλοι της ΔΕΗ, δένδρα και τα χρησιμοποιηθέντα ορόσημα.
- Σχεδιάζονται οι οικοδομικές και ρυμοτομικές γραμμές των οδών, που περιβάλουν το οικοδομικό τετράγωνο (και στις δύο πλευρές αυτών), τα πλάτη των οδών αυτών και των προκηπίων των, ως και η ονομασία αυτών.
- Αναγράφονται τα εμβαδά, τα μήκη των πλευρών του οικοπέδου και των ομόρων του, οι εξασφαλίσεις των τομών των ορίων του οικοπέδου με την οικοδομική ή την ρυμοτομική γραμμή.
- Σχεδιάζεται η κάτοψη του υπό ανέγερση κτίσματος και αναγράφονται οι διαστάσεις των πλευρών αυτού, ως και οι αποστάσεις των από τα όρια του οικοπέδου
- Στην περίπτωση γηπέδου εκτός σχεδίου γίνεται πλήρης υψομετρική αποτύπωση.
- Αποτυπώνονται υφιστάμενα ρέματα και σχεδιάζονται τα όρια, που τυχόν έχουν καθορισθεί με απόφαση Νομάρχη.
- – Στην περίπτωση εντός σχεδίου ενσωματώνεται και απόσπασμα του ρυμοτομικού σχεδίου της ευρύτερης περιοχής κλίμακας περίπου 1:2000 έως 1:4000
-Σε γήπεδο εκτός σχεδίου ενσωματώνεται σκαρίφημα θέσης του γηπέδου, το οποίο χρησιμεύει και ως οδοιπορικό εύρεσης του γηπέδου και για το λόγο αυτό πρέπει να περιλαμβάνει τους κοντινότερους οικισμούς και το οδικό δίκτυο της περιοχής. - Στην δε περίπτωση, που το οικόπεδο βρίσκεται εντός των ορίων οικισμού πληθυσμού κάτω των 2000 κατοίκων ενσωματώνεται απόσπασμα του διαγράμματος καθορισμού των ορίων του οικισμού με επισήμανση της θέσης του οικοπέδου.
- Όταν το γήπεδο βρίσκεται εντός της ζώνης των 500μ από τα όρια οικισμών με εγκεκριμένο σχέδιο με τις διατάξεις του ν.δ. από 17-7-1923, σχεδιάζονται και οι ιδεατές επεκτάσεις των οδών, που πλησιάζουν ή τέμνουν το γήπεδο.
Στο διάγραμμα αυτό ενσωματώνεται έκθεση έρευνας μηχανικού που περιλαμβάνει:
- Τα ισχύοντα διατάγματα ρυμοτομίας (ημερομηνία και αριθ. ΦΕΚ)
- Τους ισχύοντες όρους δόμησης με αναφορά των διατάξεων που τους καθόρισε.
- Το ότι οικόπεδο βρίσκεται εκτός αναστολής
- Τον έλεγχο αρτίου και οικοδομήσιμου στον οποίο περιλαμβάνονται οι αριθμοί των πράξεων τακτοποιήσεων ή της πράξης εφαρμογής, που αφορούν το εξεταζόμενο οικόπεδο, με αναγραφή των τυχόν υποχρεώσεων του οικοπέδου, ως και τα αποδεικτικά εκπλήρωσης των υποχρεώσεων αυτών.
- Λεπτομερή καθορισμό της ρυμοτομίας, που αφορά το οικόπεδο.
- Προσδιορισμό της αφετηρίας ύψους σύμφωνα με το άρθρο 35 του ΓΟΚ
- Το αν διέρχεται άνωθεν του οικοπέδου γραμμές υψηλής τάσεως της ΔΕΗ.
- Αν υπάρχουν ή όχι δένδρα, που δεν προστατεύονται από την δασική νομοθεσία αλλά από το άρθρο 40 του ν. 1337/1983
- Υπεύθυνο δήλωση του ιδιοκτήτου ότι αυτός υπέδειξε επί τόπου τα όρια του οικοπέδου και των ομόρων.
Οδηγίες συντάξεως τοπογραφικών διαγραμμάτων δια τον καθορισμό ορίων αιγιαλού και παραλίας
- Α. Όταν το τοπογραφικόν διάγραμμα είναι συντεταγμένον υπό της Δ.Τ.Υ. του Υπουργείου Οικονομικών ή άλλης Τεχνικής Υπηρεσίας του Δημοσίου, δεν απαιτείται έλεγχος και θεώρησις υπό της αρμοδίας Δ.Τ.Υ.Ν.
Β. Ως συντεταγμένον υπό Τεχνικής Υπηρεσίας του Δημοσίου νοείται το διάγραμμα το συντεταγμένον, κατόπιν εντολής της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δημοσίου και μερίμνη αυτής, υπό μηχανικού της υπηρεσίας της ή επιβλέποντος μηχανικού της και όχι τα υπογραφόμενα απλώς υπό μηχανικού υπηρετούντος παρά τη Δημοσία Τεχνική Υπηρεσία υπό οιανδήποτε σχέσιν εργασίας.
Γ. Όταν το τοπογραφικό διάγραμμα έχει συνταχθεί υπό ιδιώτου μηχανικού θα πρέπει μερίμνη της αρμοδίας Δ.Τ.Υ.
α. Να ελέγχεται εάν ούτος έχει εκ του Νόμου τοιούτον δικαίωμα.
β. Να ελέγχεται η ακρίβεια του διαγράμματος (ως Δ. 6432/199 ΠΟΛ 287/12-10-77 ΥΠ. ΟΙΚ.) και να αναγράφεται επί του διαγράμματος ότι “Ηλέγχθη επί τόπου δια την ακρίβειαν της αποτυπώσεως” και να υπογράφεται υπό του ελέγξαντος μηχανικού της αρμοδίας Δ.Τ.Υ.
Ο έλεγχος του διαγράμματος πρέπει να συνίσταται εις δειγματοληπτικήν επαλήθευσιν εκ των τετραδίων μετρήσεως εργασιών πεδίου και διά μετρήσεως χαρακτηριστικών τινών διαστάσεων επιτόπιου (αποστάσεις κτισμάτων εφ’ όσον υπαρχουν εύρος αμμώδους ζώνης κ.λ.π.) ως και εάν έχουν αποτυπωθεί όλαι αι εδαφικαί λεπτομέρειαι. Ιδιαιτέρα προσοχή θα δίδεται εις τον έλεγχον της θέσεως των σταθερών σημείων από τα οποία θα γίνει εξασφάλισις των οριογραμμών. Εις περίπτωσιν που δεν υπάρχουν τοιαύτα ή δεν έχουν δημιουργηθεί θα επιστρέφεται δια να συμπληρωθεί.
γ. Να θεωρείται υπό της αρμοδίας Δ.Τ.Υ. - Αποδεκταί μέδοδοι συντάξεως τοπογραφικών διαγραμμάτων είναι αι δια των μεθόδων της τοπογραφίας και όχι αι δια σμικρύνσεως ή μεγεθύνσεως διαγραμμάτων άλλης κλίμακος.
- Η κλίμαξ του διαγράμματος πρέπει να είναι 1:500.
- Επιτρέπεται η σύνταξις διαγράμματος, κατόπιν συμφώνου γνώμης του ΓΕΝ, εις ετέραν κλίμακα ουχί μικροτέραν του 1:5000 όταν πρόκειται δια πολύ μεγάλην περιοχήν εις μήκος (ακτογραμμής) και εις βάρος από της ακτογραμμής και εφ’ όσον η περιοχή αύτη παρουσιάζει ομοιομορφίαν χωρίς ιδιαίτερα λεπτομερειακά στοιχεία του εδάφους.
- Εις οιπανδήποτε κλίμακα συντάξεως του διαγράμματος η απεικόνισις πρέπει να είναι πλήρης και σαφής.
- Να επιδιώκεται εξάρτησις εκ του κρατικού δικτύου συντεταγμένων με χαραγμένον τον κάνναβον ως και τας τετμημένας (Χ) και τεταγμένας (Ψ) των αξόνων.
- Να απεικονίζει μήκος ακτής τουλάχιστον 500 μέτρα.
- Να απεικονίζει την περιοχή εις βάθος ουχί ολιγώτερο των 50 μέτρων εξαρτώμενον εκ της κλίσεως του εδάφους ως και της μορφολογίας εν γένει της περιοχής (π.χ. περίπτωσις μεγάλου εύρους αιγιαλού ή ύπαρξις παλαιού αιγιαλού).
- Να είναι υψομετρικόν ήτοι:
α. Ως υψομετρική αφετηρία να λαμβάνεται η στάθμη της θαλάσσης κατά την μέσην πλήμμην ή εφ’ όσον τούτο δεν είναι δυνατόν τριγωνομετρικόν του κρατικού δικτύου ή έτερον σταθερόν σημείον παρά την ακτογραμμήν αναγνωριζόμενον ευκόλως επί του εδάφους και αποτυπούμενον επί του διαγράμματος.
β. Η ισοδιάστασις του διαγράμματος (ισοϋψείς καμπύλαι) να είναι ανά ήμισυ μέτρον ή ανά εν μέτρον όταν το έδαφος είναι επικλινές. Επί πλέον να φέρουν και έτερα συμπληρωματικά υψόμετρα όταν η απόστασις των ισοϋψών καμπυλών είναι μεγαλυτέρα των 10 μέτρων.
γ. Εάν εγγύς της ακτογραμμής υφίσταται πρανή (καταπτώσεις) να σημειούνται τα υψόμετρα του ποδός και του άνω οφρύος.
δ. Το τοπογραφικόν διάγραμμα θα πρέπει να είναι πλήρως υψομετρικόν καθ’ όλην την αποτυπωθείασαν έκτασιν. - Να είναι οριζοντιογραφικό και να απεικονίζονται:
α. Η ακτογραμμή δια συνεχούς γραμμής.
β. Η αμμώδης ζώνη της ξηράς (ακριβές όριον προς την ξηράν).
γ. Η υπάρχουσα βλάστησις και το είδος αυτής εις την ακριβήν της θέσιν δια καταλλήλων συμβολισμών (να διευκρινίζονται εν υπομνήματι).
δ. Πρανή και καταπτώσεις.
ε. Η περίμετρος τελμάτων εφ’ όσον υπάρχουν τοιαύτα, τα βάθη του πυθμένος των και το είδος των υδάτων των, θαλάσσια (αλμυρά) ή όχι (γλυκέα).
ζ. Οιαδήποτε φυσική ή τεχνητή λεπτομέρεια του εδάφους.
η. Τα ακριβή όρια των ιδιοκτησιών εφ’ όσον ταύτα είναι ευκρινή ή δύναται να εξακριβωθούν κατ’ άλλον τρόπον.
θ. Τα υπάρχοντα κτίσματα ως και οιονδήποτε έτερο σταθερό σημείο εις την ακριβήν των θέσιν και τας ακριβείς διαστάσεις των συμβολιζόμενα καταλλήλως.
ι. Τα υφιστάμενα τεχνικά έργα να σημειούνται δια καταλλήλων συμβολισμών. Να δίδεται ιδιαίτερα προσοχή εις τα τεχνικά έργα (τοιχεία, αναχώματα κ.λ.π.), τα οποία εμποδίζουν την ανάβασιν των κυμάτων και τα οποία πρέπει να απεικονίζωνται και αποτυπούνται λεπτομερώς. - Να σημειούται δια καταλλήλων συμβολισμών το είδος του εδάφους, βραχώδες, καλλιεργούμενον, προσχωσιγενές κ.λ.π.
- Εις περίπτωσιν κατά την οποίαν έχουν πραγματοποιηθεί τεχνικά έργα, τα οποία έχουν μεταβάλει σοβαρώς την θέσιν της ακτογραμμής να σημειούται η παλαιά θέσις της και εντός παρενθέσεως τα παλαιά υψόμετρα ως και η πηγή από την οποίαν ελήφθησαν.
- Να σημειούται η κατεύθυνσις του Βορρά.
- Να απεικονίζονται εις την ακριβή των θέσιν ιδιαίτερα σταθερά (χαρακτηριστικά) σημεία, ή εφ’ όσον δεν υπάρχουν να δημιουργούνται τοιαύτα (τσιμεντένια κολωνάκια) καθ’ όλην την έκτασιν αποτυπούμενα επί του διαγράμματος, ώστε να είναι δυνατή η εξασφάλισις των οριογραμμών αιγιαλού και παραλίας.
- Να περιλαμβάνεται επί του διαγράμματος απόσπασμα χάρτου κλιμ. 1:50.000 επί του οποίου να σημειούται δια χρωματισμού της ακτογραμμής η ακριβής θέσις της προς καθορισμόν περιοχής.
- Επί του αποσπάσματος χάρτου πρέπει να εμφαίνωνται χαρακτηριστικά στοιχεία (οικισμοί, οδοί, κ.λ.π.) ώστε ο προσδιορισμός να είναι σαφής.
- Εις περίπτωσιν κατά την οποίαν η παραπλεύρως περιοχή έχει διενεργηθή ο καθορισμός αιγιαλού-παραλίας, τα τοπογραφικά διαγράμματα θα πρέπει να συναρμόζωνται πλήρως.
- Εις περίπτωσιν κατά την οποίαν η παραπλεύρως περιοχή (εις την οποίαν έχουν καθορισθή τα όρια αιγιαλού) ευρίσκεται εις απόστασιν τοιαύτην ώστε να μην είναι δυνατόν να συνδεθούν τα τοπογραφικά διαγράμματα θα πρέπει η έκτασις η οποία θα αποτυπωθή να εκλέγεται κατά τοιούτον τρόπον ώστε το μεταξύ κενόν να μην είναι μικρότερον των 400 έως 500 μέτρων.
- Τα διαγράμματα δέον περιλαμβάνουν τα κάτωθι κατά την παρουσίασιν:
α. Η όλη περιοχή να απεικονίζεται επί ενός φύλλου, εν ανάγκη δια δημιουργίας ονύχων.
β. Πλάτος διαγράμματος 30 εκατοστά ή πολλαπλάσιον αυτών.
γ. Τίτλος διαγράμματος
Κατάθεση φακέλου διορθωτικής πράξης εφαρμογής του Ν1337/1983
Η διόρθωση αυτή γίνεται κατόπιν κατάθεσης σχετικού φακέλου του ενδιαφερόμενου στο Τμήμα Πολεοδομικών Εφαρμογών (Τ.Π.Ε.) της Διεύθυνσης Πολεοδομίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης. Ο φάκελος πρέπει να περιέχει τα παρακάτω κατ’ αρχήν απαιτούμενα δικαιολογητικά:
- Αίτηση (δίνεται έντυπο από το Τ.Π.Ε., γραφείο 410).
- Οριστικό τίτλο ιδιοκτησίας (επικυρωμένο) με το διάγραμμα που το συνοδεύει και πιστοποιητικό μεταγραφής του.
- Δηλώσεις ιδιοκτησίας των ιδιοκτητών κατά την ημερομηνία κύρωσης της αρχικής πράξης εφαρμογής (δίνεται έντυπο από το Τ.Π.Ε., γραφείο 410 ή από τον αρμόδιο δήμο).
- Πιστοποιητικό ιδιοκτησίας (μη εκποίησης), από το αρμόδιο Υποθηκοφυλακείο.
- Αντίγραφο ή Πιστοποιητικό μερίδας των ιδιοκτητών κατά την ημερομηνία ελέγχου της (10.3.1982 ή 29.10.1991), από τα αρμόδια Υποθηκοφυλακεία.
- Αναλυτική Έκθεση έρευνας Τίτλων από δικηγόρο ή μηχανικό των εγγραφών που περιέχονται στην παραπάνω μερίδα, από την οποία να προκύπτει αν, που και ποιες ιδιοκτησίες είχαν οι ιδιοκτήτες κατά την παραπάνω ημερομηνία ελέγχου (10.3.1982 ή 29.10.1991). Η παρούσα ζητείται μόνο στις περιπτώσεις πολλαπλών εγγραφών όπου είναι αδύνατος ο παραπάνω έλεγχος από την μερίδα τους.
- Πιστοποιητικά Βαρών και μη Διεκδικήσεων, από το αρμόδιο Υποθηκοφυλακείο για πράξεις που κυρώθηκαν μετά τις 25.11.1994.
- Αντίγραφα διαγράμματος εφαρμογής και πίνακα εφαρμογής (από το Τ.Π.Ε., γραφείο 410 ή από τον αρμόδιο δήμο).
- Έκθεση Εφαρμογής τίτλων ιδιοκτησίας από μηχανικό αναλόγου ειδικότητας (Αγρ, Τοπογράφο μηχανικό) όπου απαιτείται και συγκεκριμένα στις περιπτώσεις όπου στον πίνακα αναφέρεται άγνωστος ιδιοκτήτης και δεν υπάρχει διάγραμμα που να συνοδεύει το τίτλο του ή αναφέρεται άλλος ιδιοκτήτης με συμπληρωμένα όλα τα στοιχεία του και πρέπει να διερευνηθεί τυχόν διπλοπούληση.
- Βεβαίωση Κτηματολογίου με κτηματογραφικό απόσπασμα και αριθμού ΚΑΕΚ στις περιοχές όπου συντάσσεται κτηματολόγιο (Καλαμαριά, Πυλαία).
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Όλα τα παραπάνω πρέπει να υπάρχουν προκειμένου να ελεγχθεί κατά πόσον η ιδιοκτησία του επισπεύδοντα την διορθωτική πράξη ήταν δική του κατά την ημερομηνία κύρωσης της αρχικής πράξης εφαρμογής, δεν είχε πουληθεί, δεν έχει κάποιο βάρος ή διεκδίκηση και αν έχουν σωστά υπολογισθεί κύρια οι εισφορές σε γη και σε χρήμα. Αν οι έλεγχοι αυτοί μπορεί να γίνουν και με λιγότερα δικαιολογητικά τότε δεν πρέπει να ζητείται από το αρμόδιο Τμήμα της Διεύθυνσης Πολεοδομίας Θεσσαλονίκης. Π.χ. ένα πιστοποιητικό μερίδας μπορεί να αντικαταστήσει το πιστοποιητικό μεταγραφής, ένα πιστοποιητικό ιδιοκτησίας (μη εκποίησης) και Έκθεση Έρευνας τίτλων).
Πέραν αυτών θα χρειασθεί πίνακας διορθωτικής πράξης εφαρμογής (αδιάσταλτο και φωτοτυπία).
Για την περίπτωση αλλαγής διαγράμματος της αρχικής πράξης εφαρμογής πρέπει να προσκομισθούν πέραν του πίνακα διορθωτικής πράξης εφαρμογής και διορθωμένο διάγραμμα στην μορφή και διαστάσεις της αρχικής πράξης, διορθωμένο πίνακα συντεταγμένων αρχικών και τελικών ιδιοκτησιών και στην περίπτωση που η ιδιοκτησία βρίσκεται σε πυκνοδομημένο τμήμα, διορθωμένο πίνακα και διάγραμμα αναλογισμού.
Πράξη τακτοποίησης και αναλογισμού
Προκειμένου να συνταχθεί πράξη τακτοποίησης και αναλογισμού ιδιοκτησίας, απαιτείται η υποβολή κατόπιν αίτησης προς την Υπηρεσία του επισπεύδοντος ιδιοκτήτη συνημμένου φακέλου με όλα τα αφορώντα στοιχεία την ως άνω ιδιοκτησία.
Πολλές φορές η πληρότητα του φακέλου είναι αυτή που κρίνει την ταχύτητα σύνταξης της πράξης.
Τα δικαιολογητικά, που απαιτούνται από τη Διεύθυνση Πολεοδομίας Θεσσαλονίκης είναι τα εξής:
- Αίτηση (Ο αιτών είναι ο επισπεύδων).
- Ανάθεση-Ανάληψη, εκπόνηση κτηματολογικού διαγράμματος.
Πινάκιο αμοιβής μηχανικού.
Κατάθεση αμοιβής μηχανικού - Κτηματολογικό διάγραμμα (σε 3 φωτοτυπίες), το οποίο πρέπει να περιλαμβάνει:
α) Εξαρτημένη αποτύπωση ολόκληρου του οικοδομικού τετραγώνου σε κλίμακα 1:200 ή 1:500
β) Όλες τις ιδιοκτησίες χρωματισμένες στα όριά τους για να διακρίνονται με σαφήνεια.
γ) Τα διατάγματα ρυμοτομίας και όρων δόμησης, που ισχύουν στην περιοχή, καθώς και τα ελάχιστα όρια αρτιότητας των οικοπέδων.
δ) Κτηματολογικό πίνακα με τα ονοματεπώνυμα και τις διευθύνσεις των ιδιοκτητών.
ε) Τις πράξεις που έχουν συνταχθεί (στα σημεία που ισχύουν). - Τίτλοι κυριότητας.
- Τεχνική έκθεση εφαρμογής τίτλων.
- Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε. και Φ.Ε.Μ. Μηχανικού.
- Το αδιάστατο διαφανές του κτηματολογικού διαγράμματος.
- Ανταποδοτικό τέλος 165 €.
Τα δικαιολογητικά (1), (2), (3), (4), (5) και (8) είναι απαραίτητα για την υποβολή του φακέλου. Τα υπόλοιπα (6) και (7) μπορούν να υποβληθούν μέχρι το τελικό στάδιο σύνταξης τους πράξης.
Τοπογραφικά διαγράμματα για έκδοση οικοδομικής άδειας σε εκτός σχεδίου περιοχές
Για να επιτευχθεί ο έλεγχος των τίτλων και προκειμένου φυσικά να συνταχθεί το τοπογραφικό διάγραμμα για οικοδομική άδεια πρέπει να αποτυπωθούν με σαφήνεια τα υλοποιημένα όρια της ιδιοκτησίας καθώς και μία ικανοποιητική ακτίνα πέριξ του γηπέδου για να υπάρχει μία πλήρης εικόνα του χώρου. Η απαιτούμενη κλίμακα των τοπογραφικών για οικ. άδεια στην εκτός σχεδίου περιοχή είναι η κλίμακα των 1:500 και μόνο στη περίπτωση που έχουμε ένα πολύ μεγάλο γήπεδο και προκειμένου να αποφύγουμε ένα τεραστίων διαστάσεων τοπογραφικό συζητάμε για άλλη κλίμακα όπως 1:1000 κ.λ.π.
Στην περίπτωση που δεν υφίσταται υλοποιημένα όρια ή εάν η υλοποίηση των ορίων είναι ελλιπής, τότε πρέπει :
- Σε περίπτωση διανομών Υπ. Γεωργίας να γίνει εφαρμογή των ορίων και ότι συνεπάγεται τεχνικά αυτό (η διαδικασία εφαρμογής δεν αποτελεί αντικείμενο του παρόντος).
- Σε περίπτωση παλιών ιδιοκτησιών ή θα γίνει μία προσπάθεια εφαρμογής των τίτλων της ιδιοκτησίας και των ομόρων εφόσον φυσικά υπάρχουν και με την προϋπόθεση φυσικά να υπάρχει παράλληλα η σχετική συνεργασία με τους όμορους ιδιοκτήτες και η σχετική αποδοχή της λύσης ή το συνηθέστερο και πρακτικά πιο σωστό (κατοχυρώνει τον συνάδελφο) θα υποδειχθούν τα όρια από τους ιδιοκτήτες με δική τους ευθύνη ύστερα από την όποια συνεννόηση τους με τους όμορους.
Αυτό που θα τονίζεται ιδιαίτερα είναι ότι εάν από την εφαρμογή ή την υπόδειξη διαπιστώνεται ότι τμήμα του γηπέδου καταλαμβάνεται υπό του ομόρου με υλοποιημένα όρια (περίφραξη, τοίχο, ξερολιθιά κ.λ.π), το τμήμα αυτό δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί όσον αφορά αρτιότητα – οικοδομησιμότητα, την δόμηση και εκμετάλλευση κατά την έκδοση της οικοδομικής αδείας. Επισημαίνεται και πάλι ότι η οικοδομική άδεια εκδίδεται στο “καθαρό” οικόπεδο ή γήπεδο και ότι το υλοποιημένο όριο είναι δεσμευτικό. Η οποιαδήποτε αμφισβήτηση και διεκδίκηση τμήματος γης πρέπει να επιλυθεί δια της δικαστικής οδού και μετά να αποτελέσει αντικείμενο δομικής εκμετάλλευσης σε ζητούμενη οικοδομική άδεια.
Η αποτύπωση όπως προαναφέρεται πρέπει να συμπεριλαμβάνει και όλα εκείνα τα σημεία και στοιχεία, που μπορούν να επηρεάσουν την οικοδομησιμότητα ή τον τρόπο δόμησης του γηπέδου, ήτοι:
- Τις όχθες τυχόν υπάρχοντος ρέματος. Το ρέμα επηρεάζει ουσιαστικά την τοποθέτηση του κτίσματος. Υπενθυμίζω ότι η δόμηση κοντά στα ρέματα διέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 6 του κτιριοδομικού κανονισμού (Απόφαση Υπουργού ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. 3046/304/89 ΦΕΚ 59Δ/3.2.89).
- Τις γραμμές υψηλής τάσης (66-150-400 ΚΥ) ΔΕΗ. Πρέπει να αποτυπωθεί και να προσδιορισθεί ο άξων της γραμμής υψηλής τάσης και ο διάδρομος δουλείας της γραμμής μεταφοράς, που είναι 20μέτρα εκατέρωθεν του άξονα για τις γραμμές μεταφοράς 66-150 ΚΥ και 25 μ για τις γραμμές μεταφοράς 400 ΚΥ. Επισημαίνω ότι στην περίπτωση που το γήπεδο βρίσκεται στο διάδρομο δουλείας διέλευσης της γραμμής μεταφοράς υψηλής τάσης χρειάζεται σχετική έγκριση της ΔΕΗ για τους όρους δόμησης, που έχει να κάνει στην ουσία με το μέγιστο επιτρεπτό ύψος.
- Την τυχόν γραμμή απαλλοτρίωσης του ΟΣΕ και οποιοδήποτε τεχνικό έργο που επηρεάζει την τοποθέτηση κτίσματος, όπως τον αγωγό φυσικού αερίου. Σύμφωνα με το Π.Δ. 3.1.1992 (ΦΕΚ 77Δ/30.1.92) η απόσταση των οικοδομικών εκατέρωθεν του άξονα του αγωγού μεταφοράς του φυσικού αερίου, όπως αυτός εγκρίνεται, στις εκτός εγκεκριμένου σχεδίου και εκτός ορίων οικισμών περιοχές, ορίζεται σε 20 μέτρα.
- Την λεπτομερή αποτύπωση του χαρακτηρισμένου δρόμου, του άξονα του καθώς και τον προσδιορισμό του ορίου απαλλοτρίωσης του. Επισημαίνω ότι οι αποστάσεις από τον άξονα και τα όρια απαλλοτρίωσης των διεθνών, εθνικών και επαρχιακών δρόμων είναι καθοριστικές στην οικοδομησιμότητα ενός γηπέδου και ανατρέπουν πολλές φορές τα τυπικά προσόντα ελαχίστων ορίων αρτιότητας.
- Την γραμμή αιγιαλού στα παραθαλάσσια γήπεδα. Εάν δεν υφίσταται καθορισμός αιγιαλού πρέπει να αποτυπωθεί επακριβώς η ακτή και το ανάγλυφο του εδάφους μεταξύ θάλασσας και γηπέδου για να διερευνηθεί η δυνατότητα οικοδόμησης πριν τον καθορισμό αιγιαλού (Εγκ. 36558/9148/80/81).