Απόψεις: Νομιμοποίηση αυθαιρέτων με μανδύα… οικολογικό
«Δεν είναι εύκολο να μηδενίζεις το κοντέρ και να ανατρέπεις τις προηγούμενες πολιτικές». Στα λόγια αυτά, που ανήκουν στον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, Γιάννη Τσιρώνη, συνοψίζεται ουσιαστικά η κατεύθυνση που δίνει η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης στην επίλυση των καυτών προβλημάτων που έχει να αντιμετωπίσει.
Ούτε λίγο ούτε πολύ, η νέα πολιτική ηγεσία προφανώς εγκαταλείπει τις προεκλογικές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ περί ρήξης και συμβιβάζεται με «επιδερμικές» αλλαγές, που έτσι κι αλλιώς βρίσκονται στα συρτάρια των διευθύνσεων του υπουργείου.
Τα αυθαίρετα, η εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές Χαλκιδικής, αλλά και η αξιοποίηση της έκτασης στο Ελληνικό φαίνεται ότι θα αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος της πολιτικής που θα ακολουθηθεί, χωρίς όμως να δίνεται η εντύπωση -μέχρι στιγμής τουλάχιστον- της ανατροπής σε όσα μέχρι τώρα έχουν γίνει στους τομείς αρμοδιότητας του υπουργείου.
Μια πρώτη γεύση για το τι σκοπεύει να κάνει στα εν λόγω θέματα έδωσε χθες ο κ. Τσιρώνης, σε άτυπη συνάντηση που είχε με τους δημοσιογράφους.
Για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων δήλωσε ότι ο υφιστάμενος νόμος 4178/13 θα αλλάξει, με κατεύθυνση να προστατευθεί ο πολεοδομικός σχεδιασμός και να βελτιωθεί το περιβαλλοντικό αντιστάθμισμα στις επιβαρυμένες περιοχές, με εργαλείο τη μείωση του συντελεστή δόμησης. Διαβεβαίωσε πάντως ότι η παράταση που έχει δοθεί για την κατάθεση αιτήσεων υπαγωγής στο νόμο μέχρι τον Φεβρουάριο του 2016 θα ισχύσει κανονικά. Πρόσθεσε πως για όσους έχουν ενταχθεί στο νόμο και έχουν καταθέσει τους φακέλους των απαιτούμενων δικαιολογητικών δεν τίθεται θέμα αλλαγής στο καθεστώς υπαγωγής στο νόμο και δεν πρόκειται να θιγούν.
Ο ίδιος είπε ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου εκτιμούν πως το 50% των ιδιοκτητών αυθαιρέτων που θα μπορούσαν να ενταχθούν στην υφιστάμενη ρύθμιση ουδέποτε εμφανίστηκε. Το 20% έχει προχωρήσει στο τελικό στάδιο της διαδικασίας νομιμοποίησης και το 30% βρίσκεται στο αρχικό, δηλαδή δεν έχει καταθέσει το φάκελο με τα δικαιολογητικά.
Σύμβαση για Ελληνικό
Ο κ. Τσιρώνης έθεσε και αυτός θέμα τιμήματος όσον αφορά τη σύμβαση για την αξιοποίηση του Ελληνικού, τονίζοντας ότι είναι δέκα φορές χαμηλότερο από το πραγματικό. Σε καμία περίπτωση όμως δεν έθεσε θέμα ακύρωσης της σύμβασης με τη Lamda Development, τονίζοντας πως θα πρέπει πρώτα να ελεγχθεί η σχετική μελέτη εάν είναι συμβατή με το νέο ρυθμιστικό της Αθήνας και τις υφιστάμενες χρήσεις.
Υπογράμμισε ότι δεν είναι δυνατή η ακύρωση υπογεγραμμένων συμβάσεων, αλλά κατά βάση ο έλεγχος των αδειοδοτήσεων που έχουν δοθεί για το έργο. Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του: «Ούτε η Αττική όπως έχει ανοικοδομηθεί μας αρέσει. Παραλαμβάνουμε μία πραγματικότητα. Δεν μπορούμε να καταργήσουμε με το έτσι θέλω μία σύμβαση. Πρέπει να δούμε σε ποιο βαθμό ωρίμανσης έχει φτάσει».