Αριθμός τουαλετών σε επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος

arithmos-toualetwn-se-epixeirhseis-ygeionomikou-endiaferontos

Ερώτηση:

Πως καθορίζεται ο αριθμός τουαλετών σε επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος και συγκεκριμένα σε ένα κατάστημα 110 μ2;

Απάντηση:

Σας παραθέτω παρακάτω τα ισχύοντα.

Δια αριθμό ατόμων 1 άτομο ανά 1,40 μ2 ωφέλιμης επιφάνειας (καθαρού εμβαδού δαπέδου )(Άρθρο 4 Πληθυσμός, κτιριοδομικός κανονισμός ), εάν μετά την αφαίρεση επιφάνειας κουζίνας, τουαλετών, διαδρομών κ.λπ. προκύπτει καθαρού εμβαδού δαπέδου 70 μ2, τότε πληθυσμός = 70/1,40 = άτομα., άρα απαιτούνται 2 αποχωρητήρια (1 ανδρών, 1 γυναικ.).

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 2: Παρέχονται οδηγίες για την Υγειονομική Διάταξη Υ1γ/Γ.Π οικ 96967 (ΦΕΚ 2718/τ.Β/8-10-2012) «Υγειονομικοί όροι και προϋποθέσεις λειτουργίας επιχειρήσεων τροφίμων και ποτών και άλλες Διατάξεις»

Γενικά, όλοι οι χώροι των αποχωρητηρίων και των προθαλάμων τους θα είναι κατασκευασμένοι σύμφωνα με το άρθρο 4 της ανωτέρω σχετικής Υ1γ/Γ.Π οικ 96967 Υγειονομικής Διάταξης. Ο προθάλαμος μπορεί να είναι κοινός κατά την κρίση του επιχειρηματία, αλλά θα υπάρχει επαρκής αριθμός νιπτήρων, τουλάχιστον ανάλογος του αριθμού αποχωρητηρίων. Οι επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών, πρέπει να διαθέτουν και αποχωρητήρια για ΑΜΕΑ σύμφωνα με τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό (αρ 26) όπου αυτό προβλέπεται. Στα ΝΕΑ κτίρια επιβάλλεται επίσης η πρόβλεψη προσβάσιμων σε άτομα με αναπηρία ή εμποδιζόμενων ατόμων χώρων υγιεινής σε ποσοστό 5% των συνολικών χώρων υγιεινής για χρήση κοινού ή σε κάθε περίπτωση τουλάχιστον ένας ανά συγκρότημα χώρων υγιεινής, ο οποίος μπορεί να έχει μικτή χρήση (ανδρών / γυναικών). Οι παραπάνω προσβάσιμοι χώροι υγιεινής θα συνυπολογίζονται στον αριθμό χώρων υγιεινής που επιβάλλεται ανά χρήση από άλλες διατάξεις.

ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ: Καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος με ανάπτυγμα τραπεζοκαθισμάτων στον εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο, με μικτό εμβαδόν μικρότερο από 100 τ.μ., που μπορούν να εξαιρεθούν μόνο από την υποχρέωση δημιουργίας προσβάσιμων χώρων υγιεινής για το κοινό, εφόσον αυτό προκαλεί δυσανάλογη επιβάρυνση στους ιδιοκτήτες τους.

ΑΡΙΘΜΟΣ W.C.
Ο αριθμός αποχωρητηρίων καθορίζεται ανάλογα με τον αριθμό των καθήμενων πελατών, που είναι δυνατόν να εξυπηρετηθούν στην επιχείρηση (δυναμικότητα) ή των απασχολουμένων στην επιχείρηση κατά την κρίση της υγειονομικής υπηρεσίας με γνώμονα την εξυπηρέτηση όλων των πελατών, τον μη συγχρωτισμό και τη δυνατότητα εύκολου καθαρισμού και απολύμανσης σύμφωνα με το πρόγραμμα. Για ενιαία αντιμετώπιση του θέματος από όλες τις υγειονομικές υπηρεσίες της Χώρας, του αριθμού των αποχωρητηρίων, σε συνάρτηση με τα εξυπηρετούμενα άτομα της επιχείρησης, και βάσει της μέχρι τώρα εμπειρίας από την εφαρμογή προηγουμένων Διατάξεων, προτείνεται:

Αριθμός εξυπηρετουμένων ατόμων – Απαραίτητος αριθμός αποχωρητηρίων

  • Μέχρι 40 : 1 αποχωρητήριο (ανδρών και γυναικών)
  • Από 41 μέχρι 120 : 2 αποχωρητήρια (1 ανδρών , 1γυναικ.)
  • Από 121 μέχρι 250 : 4 αποχωρητήρια (2 ανδρών ,2 γυναικ.)
  • Από 251 μέχρι 500 : 6 αποχωρητήρια (3 ανδρών, 3 γυναικ.)
  • Από 501 και πάνω για κάθε μια επί πλέον 500/άδα, ή μέρος αυτής, ατόμων δύο αποχωρητήρια επί πλέον των απαιτουμένων για τα 500 άτομα. Ως μέρος της 500/άδας ατόμων θα θεωρείται ο αριθμός ατόμων μεταξύ 100 και 500.

Αν τα αποχωρητήρια ανδρών υπερβαίνουν τα δύο, η Υγειονομική Υπηρεσία μπορεί, κατά την κρίση της, να επιτρέψει την αντικατάσταση κατά το ένα τρίτο αυτών με ουρητήρια υγιεινού τύπου.

Τα αποχωρητήρια του προσωπικού θα είναι ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων ατόμων κατά βάρδια. Προτείνεται:

  • Από 5 – 15 άτομα : 1 αποχωρητήριο
  • Από 15 – 40 άτομα : 2 αποχωρητήρια
  • Από 40 – 70 άτομα : 3 αποχωρητήρια
  • Από 70 – 100 άτομα: 4 αποχωρητήρια
  • Πάνω από 100 άτομα και για κάθε επιπλέον 50αδα ένα αποχωρητήριο πέραν των προβλεπόμενων για τα 100 άτομα.

Η κατά φύλο κατανομή του αριθμού των αποχωρητηρίων θα γίνεται ανάλογα με τον αριθμό των συνήθως απασχολουμένων στην επιχείρηση.

Τα παραπάνω κείμενα είναι από τα βιβλία Του συναδέλφου πολιτικού μηχανικού Παντελή Παπακωνσταντίνου και πωλούνται στο παρακάτω link: http://www.advice4u.gr/products.html


category

post_tag

nav_menu

link_category

post_format

wp_theme

wp_template_part_area

dt_portfolio_category

texnikes-eidhsei-tax

cookielawinfo-category

portfolio_category

portfolio_tag

wpforms_form_tag