Ηλεκτρονικά όλες οι οικοδομικές άδειες από το 2015
Από έξι πόλεις θα ξεκινήσει μέχρι το τέλος του μήνα η ηλεκτρονική έκδοση των οικοδομικών αδειών με στόχο από τις αρχές του χρόνου σε όλες τις πολεοδομίες της χώρας οι φάκελοι να διεκπεραιώνονται ηλεκτρονικά χωρίς την επίσκεψη μηχανικού στις υπηρεσίες δόμησης. Την πλατφόρμα του συστήματος ανέπτυξε με την επίβλεψη του ΥΠΕΚΑ το Τεχνικό Επιμελητήριο με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και στόχο την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας αλλά και την ενίσχυση της διαφάνειας, ώστε να καταπολεμηθεί το «γρηγορόσημο» αλλά και κάθε αθέμιτη συναλλαγή μεταξύ μηχανικών, πολιτών και υπηρεσιακών παραγόντων.
Το επόμενο διάστημα το ΤΕΕ θα προχωρήσει στην εκπαίδευση των μηχανικών στις υπηρεσίες δόμησης χωρίς να αποκλείεται μια περίοδος παράλληλης λειτουργίας μεταξύ του παλιού και του νέου τρόπου έκδοσης οικοδομικών αδειών ώστε να δοκιμαστεί στην πράξη το νέο σύστημα αλλά και το προσωπικό των πολεοδομιών και να αποφευχθούν λάθη και παραλείψεις. Το ΤΕΕ χρειάστηκε προετοιμασίες μηνών για να δημιουργήσει ένα αξιόπιστο σύστημα ηλεκτρονικών συναλλαγών που θα είναι χρηστικό για τις ίδιες τις υπηρεσίες δόμησης αλλά και να διενεργήσει τους διαγωνισμούς προμήθειας αδειών λογισμικού και τεχνικού εξοπλισμού.
Όπως δηλώνουν από το υπουργείο Περιβάλλοντος, είναι όλα έτοιμα προκειμένου να ξεκινήσει η λειτουργία του από την Αθήνα, τον Πειραιά, το Ηράκλειο, τα Χανιά, την Κομοτηνή και την Κόρινθο, υποστηρίζοντας ότι το σύστημα θα «κουμπώσει» και με την ηλεκτρονική ταυτότητα του κτιρίου. «Δημιουργήσαμε μια ενιαία πλατφόρμα για την ηλεκτρονική έκδοση των οικοδομικών αδειών και την ηλεκτρονική ταυτότητα με σημαντικά οφέλη. Σήμερα, για όποιες αλλαγές γίνονταν εντός του νόμιμου περιγράμματος της οικοδομής όφειλε κανείς να κάνει αναθεώρηση αδείας. Με την τήρηση αρχείου για την ταυτότητα, οι αλλαγές και τα σχέδια π.χ. για την αλλαγή της θέσης μιας κουζίνας ή ενός δωματίου θα περνούν απευθείας στη βάση δεδομένων της ηλεκτρονικής ταυτότητας του κτιρίου και θα αποτελούν στοιχεία της άδειας», εξηγεί στο «business stories» ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Χρήστος Σπίρτζης. Ωστόσο το σύστημα εμφανίζει ακόμη κάποιες αδυναμίες. Επί του παρόντος έχει προβλεφθεί να συνεργάζεται μόνο με το Κτηματολόγιο, με στόχο σταδιακά να επικοινωνεί ηλεκτρονικά και με άλλες υπηρεσίες που εμπλέκονται στην έκδοση οικοδομικών αδειών, όπως τα δασαρχεία, οι αρχαιολογικές υπηρεσίες κ.ά.
Ένας επιπλέον στόχος είναι το σύστημα να μπορέσει να αποτελέσει ένα είδος τροχονόμου στην αξιοποίηση των δικαιολογητικών για τις άδειες ώστε όποιες υπηρεσίες χρειάζονται εξαρτημένο τοπογραφικό να μπορεί αυτό να διαβιβάζεται σε όλες τις υπηρεσίες ηλεκτρονικά και χωρίς να απαιτείται η φυσική παράδοση σε κάθε υπηρεσία χωριστά από τον μηχανικό. Με βάση τον σχεδιασμό του συστήματος η αίτηση για την έκδοση της άδειας θα εισάγεται σε ροή ελέγχου στην αρμόδια υπηρεσία δόμησης, στην οποία οι υπάλληλοι θα κάνουν τον έλεγχο και τυχόν παρατηρήσεις ηλεκτρονικά και θα γνωστοποιούνται στον μηχανικό σε πραγματικό χρόνο.
Η άδεια θα εκδίδεται μετά την έγκριση όλων των απαιτούμενων σταδίων και τη διαπίστωση πληρότητας για τις απαιτούμενες μελέτες, αλλά και την κατάθεση τυχόν πρόσθετων δικαιολογητικών. Ολη η διαδικασία ελέγχου, το ιστορικό μεταβολών και ο φάκελος θα τηρούνται ηλεκτρονικά και θα είναι διαθέσιμα στον μηχανικό, στον ιδιοκτήτη, στην αρμόδια υπηρεσία δόμησης και στο ΥΠΕΚΑ. Στο ίδιο σύστημα έχουν ενσωματωθεί η ηλεκτρονική διαδικασία εισαγωγής αιτημάτων για έλεγχο, η τυχαία επιλογή ελέγχων δόμησης και τα αποτελέσματά τους.
Δεν έχει διευκρινιστεί εάν το ΤΕΕ θα έχει κάποιο οικονομικό αντάλλαγμα για τη λειτουργία του συστήματος όπως, για παράδειγμα, προβλέπεται για την πλατφόρμα των αυθαιρέτων. Στο ΥΠΕΚΑ υποστηρίζουν ότι δεν προβλέπεται κάποια αμοιβή και επισημαίνουν ότι μέσω του συστήματος το Τεχνικό Επιμελητήριο θα μπορεί να ελέγχει πλήρως το μητρώο των μηχανικών.